Bilder på aktiviteter

2019

Medlemsmöte den 27 oktober.

Ett 25-tal medlemmar kom till hembygdsföreninges höstmöte och fick en fantastisk och underhållande kväll tillsammans med Hervor Sjödin.

Hervor berättade om sin make Nicke Sjödins fantastiska diktskatt. Vi fick ta dela av utvalda dikter på dialekt ur hans 19 utgivna böcker.

Hervor delade med sig berättelser från Nickes levnad med inlevelse och engagemang.

Vi avslutade med att tillsammans sjunga Nickes översättning av Pärleporten.

Tack Hervor Sjödin för att du kom till Resele!

Hervor Sjödin berättar med inlevelse!

MVI_4486Hervor

Filmklipp där Hervor berättar om när Nicke Sjödin tog en danskurs per korrespondens.

 

Medlemsutflykt den 28 september till Näsåker där vi med guidning av Lo Högberg besökte Gudinnemuseet och Urhuset.

Reseledagen 14 juli

Reseledagen den 14 juli lockade som vanligt många hemvändare och andra trogna besökare. Traditionellt med gudstjänst, spelmän , ridning, kams, gofika, utställare och loppisöppet. En utställning om missionären Margareta Flodström var många intresserade av. Vädret var fint,uppehåll och alldeles lagom varmt. Foto: Lennart Danielsson.

Gudstjänsten framfördes av Marthin Jönsson.

Resele spelmän

Under gudstjänsten

2018

Resele julmarknad har blivit en tradition sen många år tillbaka och den är alltid lika välbesökt. Den 24 november hade vi samma dag som Resele byalags julmarknad vid Handlarn och det fungerade utmärkt. Besökarna hann vara på båda platserna och kunde äta goda skinkmackor på hembygdsgården och smarriga kolbullar vid handlarn.

Hembygdsgården var stämningsfullt pyntad både ute och inne av loppisgänget.

Loppisförsäljningen med Maivor Sjölander och Inger Selling

Serveringspersonalen på plats: Birgitta Johansson, Eva Backman och Kerstin Franzén inte i bild.

Birgitta Johansson, Eva Backman och Kerstin Franzen skötte serveringen med bravur.
Massor med julpynt kunde man fynda i övre salen där loppisen hade sitt säte. I släktforskningsrummet fanns som vanligt den goda Reselehonungen, producerat av Lennart Danielssons bin, han hade inte många burkar kvar vid stängningsdags. Lennart delade plats med Nils Johanssons försäljning av hembygdsföreningens olika alster. Det såldes handarbeten, produkter av hjort, fårskinnsprodukter, tröjor mm av duktiga hantverkare.

 

Goda skink och ostmackor färdiga att serveras.

Tomten på hedersplats i den antika barnstolen som hänger i taket.

 

 

 

 

2017

25 november Julmarknad

Lördagen den 25 november anordnade Resele hembygdsförening för fjortonde året i rad året i rad julmarknad på hembygdsgården Fjället. Nytt för i år är att vi samordnar dagen med byalaget och Handlarn.
Förutom en mängd gamla och nya julpynt så hade skickliga hantverkare och en mängd alster till försäljning. Charkvaror och hembakat var många intresserade av. Reselehonungen hade en strykande åtgång. Många fyndade och köpte julklappar. Årets Reselealmanacka kommer nog att finnas i många paket. Besökarna bjöds på glögg och pepparkakor. Till kaffet kunde man få lussekatter och goda skinkmackor.En jämn ström besökare kom under dagen. Julstämningen infann sig och loppisgruppen kunde känna sig mycket nöjda över årets sista aktivitet på Fjället.

19 november

En trevlig kväll för ett 50 tal hembygdsvänner på Näsåkers hotell. Hembygdsföreningens flitiga medarbetare var inbjudna och avtackas med middag och underhållning. Ordförande Göran Tängdén berättar att det varit ett mycket aktivt och givande år för föreningen. Göran Stenmark och Lena Eriksson GöLe underthöll med visor och berättelser från bygden. Mycket uppskattat.Geniknölarna sattes på prov med en klurig och julig frågesport. Av årets program återstår nu julmarknaden på Fjället till helgen.


Foto: Lennart Danielsson

Medlemsmöte 29 oktober

Resele hembygdsförenings höstmöte lockade ett 25 tal medlemmar. Sven Erik Lundberg underhöll med Reseleminnen från sin barndom och uppväxt i Tängsta. Den röda tråden var Ångermanälvens betydelse för Resele. Hur den har utvecklats och hur tiden var före de tre broarnas tillkomst. Mötet avslutades med samvaro och traditionsenliga frasvåfflor

Sven Erik Lundberg

Lena Nilsson och Ivan Fredriksson lyssnar på Sven Eriks berättelser

Nils Johansson tar för sig av frasvåfflorna med hallonsylt och grädde.

Tunnbrödets dag

Resele hembygdsförening bjöd in asylgruppen och de asylsökande att baka på Tunnbrödets dag. Den fina bagarstugan fylldes av förväntansfulla bagare. Att det finns erfarenheter och gott handlag för kavling och gräddning råder det inget tvivel om. Många fikasugna samlades i bagarstugan och njöt av nybakat bröd. Några påsar att ta hem blev det till alla.

 

Stämningsfull och välbesökt julmarknad 19 november 2016

Reseles hembygdsgård är verkligen perfekt för julmarknader. Som vanligt serverades skinkmackor, lussekatter, pepparkakor och glögg. Hela huset fylldes av den doften! Ny serveringspersonal som fick arbeta hårt för att hinna med gjorde ett fantastiskt jobb. Julkransar, hjortkorvar och fina hantverk bytte ägare. Jul-loppisprylar som såldes till halva priset var också populärt att inhandla.

img_1224 img_1233 img_1231 img_1230 img_1227 img_1226

 

 

 

Julmarknad på hembygdsgården 2014
Många besökte vår julpyntade vackra hembygdsgård den 15 november. De ansvariga för serveringen hade fullt upp med att servera kaffe, glögg, skinkmackor och lussekatter till alla. Trängseln var stor men ingen blev irriterad för det utan armbågade sig fram till de lokala hantverkarna och fyndade julsaker av Fjäll-loppis. Det blev en mycket lyckad marknad trots avsaknaden av snö.

Julfika på Fjället

Julfika på Fjället Foto: L Danielsson

IMG_2579a

Massor av billiga julsaker fanns att köpa. Foto: L Danielsson

IMG_2575a

Kerstin Kårén som sålde Byalagets reseletröjor pratar med Harriet Boman. Foto: L Danielsson

IMG_2591a

Försäljare av kransar och lyktor.
Foto: L Danielsson

 

Filmvisning på hembygdsföreningens höstmöte 27 oktober.

Under sommaren har en utställning visats på hembygdsgården med material från inspelningen av stumfilmen Ådalens Poesi. Inspelningen gjordes 1928 och exteriören är i huvudsak från Resele. Mats Sjödin född 1925 i Bodvill hade en roll som Sago-Gunnels dotter Ingjerd.

Filmen bygger i huvudsak på tre berättelser av Pelle Molin. Historien om Gunnel, En ringdans medan mor väntar och Kärnfolk.

Efter många års förhandlingar med filminstitutet och Kungliga biblioteket har hembygdsföreningen kunnat köpa en kopia av filmen som nu kan visas på hembygdsgården.

Ett 30-tal medlemmar kände igen många Reselevyer och den 85 åriga svart/vita filmen var av mycket god kvalité.  Kärlekshistorien mellan Uppsalastudenten Greger och Sago-Gunnel var på den tiden av sådan art att filmen var barnförbjuden.  Den timslånga filmen är sevärd ur olika perspektiv. Kända skådespelare, ett tidsdokument och mycket vackra vyer.

Ådalens Poesi 1 Ådalens Poesi 2 Ådalens Poesi 3 Ådalens Poesi 5

Årsmöte den 10 mars 2013
Foto: Lennart Danielsson

Sekreterare Harriet Boman och ordförande för mötet Lennart Hellström

Hanna Lindström berättar om sotare Lustig .

Harriet Boman och Nils Johansson blir serverade våfflor av Ingrid TÄngdén.

 

Man lät sig väl smaka av goda våfflor.

Reseledagen den 8 juli 2012

Foto: Lennart Danielsson

Ordförande Göran Tängdén välkomnar

Resele spelmän underhåller

Hanna Lindström och Göran Tängnander sålde lotter.

Ponnyridning med Linda-Marie och Lovisa Johansson

Midsommarfest på hembygdsgården

Ett 30 tal personer packade ner mat och dryck och kom till ”Fjället” och firade midsommar. Underbart midsommarväder varmt och skönt att sitta tillsammans, ta en liten dans på Paviljongen och bara må gott. Tyvärr blev det invasion av mygg framåt 22-tiden så vi packade ihop och begav oss hemåt. Men det blev en mycket trevlig kväll.

Ungdomsbordet njuter.

 

Dans till midsommarstången

Birgit och Sixten passade på och tog en svängom.

Skönt i solen.

Kurs hur man slipar en lie

Den 16 juni samlades vi med varsin lie på hembygdsgården. Jan Andersson visade oss hur man slipar en lie. Tur att vi inte blev så många på kursen för veven gängade ur sig hela tiden. Men några liar blev rakbladsvassa och nu kan vi ta med liarna till hembygdsgården och slipa dem när det behövs.

 

Fjäll-loppis startar

Den 6 juni startade vårt loppis upp.

 

Tunnbrödsbak på Fjället

Under ledning av två erfarna tunnbrödsbagerskor fick fyra intresserade medlemmar pröva på att baka tunnbröd. Kvällen före baket samlades man i bagarstugan och gick igenom vilka förberedelser som skulle göras. Recept, storlek på stöpan, hur man eldar, och vilka bakredskap som krävs. Ugnen eldades upp och en stöpa på fyra liter gjordes i ordning.

Asta och Birgitta

Birgitta lovade att vid 6-tiden göra en ny brasa och sedan samlades alla kl 8 för att baka.

Alla var överens om att traditionen att baka tunnbröd ska vi försöka föra vidare till nästa

generation. Det gäller bara att hålla hantverket levande.

Bilderna visa glädje, samarbete och mycket koncentration.

Efter en trevlig och lärorik dag kunde alla stolt ta hem sitt egenbakade tunnbröd. Lite hann man med att avsmaka under dagen. Det finns nog inget som är så gott som att sitta och dricka kaffe och nybakt bröd tillsammans i bagarstugan.

Om någon är intresserad av att baka sitt eget bröd så hyr hembygdsföreningens bagarstuga på Fjället ! Om intresse finns så kanske det går att ordna fler prova på tillfällen.

Bagarstugan uthyres under april-november.

Hyra per dag: 100:- Ved ingår inte

Bokas hos Göran Tängdén tel: 070-6520190.

——————-

Resele hembygdsförening hade sitt årsmöte den 25 mars på Tängstahallen i Resele.

Hästskoteatern

Ordförande Göran Tängdén hälsade alla närvarande hjärtligt välkomna. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar så bjöds det på underhållning av Hästskoteatern från Dorotea.          De underhöll publiken med historier om vittrer och troll samt spelade och sjöng i en föreställning som varade en timme.

Trettonmannaorkestern

Till publikens stora förtjusning plockade skådespelarna upp personer från publiken som förseddes med färgsprakande peruker och bitar av renhorn som musikintrument. Det blev en slamrande trettonmannaorkester som hördes över hela byn Tängsta. Ja, det bjöds verkligen på många skratt med Hästskoteatern.

Goda våfflor

Efter föreställningen serverades det kaffe och våfflor med blåbärssylt, hjortronsylt och hallonsylt med grädde, våffeldagen till ära. Mums!!!

Alla gick nöjda och glada hem från ännu ett trevligt årsmöte som Resele hembygdsförening hade ordnat.

 

 

 

 

Kommentera